Günah
29 Şubat 2020
İnsanın vicdanına ve evrensel inanç normlarına aykırı olan iş ve davranış; bu tür iş ve davranışlarda bulunanlara günahkâr denir. Aynı karşılıktaki Farsça gunāh ve gunāhkar sözleri Türkçeye geçerek günah ve günahkâr şeklini almıştır. Sanskritçe vinaca, Pehlevice ve Partça vināh, ‘suç, kusur, günah’ karşılığında ifade ediliyordu. Pehlevice avinās (=günahsız), vināhārih (=kötülük, günahkârlık) ve vināhkār (=suçlu, günahkâr) sözleri bulunuyordu. Farsça gunah sözü Pehlevice vināh veya vinās’ın bir devamı durumundadır. Ermenice vnas (=zarar ziyan) da aynı kökle bağlantılıdır.
Tacikçe gunoh; Urduca, Sindhice ve Peştuca gunah, Kürtçe guneh ya da gũne ve Azerice günah sözleri bulunmaktadır. Günah sözü Aryen Dillere dahil olmayan bir kısım Asya Dillerine de intikal etmiştir. Azerice günah, Özbekçe günàh, Tatarca gönah, Türkmence günä, Uygurca gune, Kazakça künä, Kırgızca künö sözleri aynı karşılıkta telaffuz edilmektedir.
Türkçede günah keçisi (=sürekli suçlanan ve suçlu sayılan), günah çıkarmak, günah benden gitti, günah işlemek, günahına girmek, günahını çekmek ve günaha sokmak sözü de çokça kullanılmaktadır.